Gelderland moet agrarisch natuurbeheer goed afstemmen

Agrarisch natuurbeheer moet veel meer integraal opgepakt worden. Het is pure noodzaak dat Gelderland ook met andere overheden en partijen goed samenwerkt.

RANDWIJK:
Veel boeren in Gelderland doen aan agrarisch natuurbeheer, wat door omwonenden en toeristen enorm wordt gewaardeerd. Ook de natuur vaart er wel bij. De provincie Gelderland streeft echter naar een haalbaar en betaalbaar natuurbeheer en wil dus met een minimum aan middelen een maximum aan resultaat halen. Daar kan de VVD zich goed in vinden.

Om dit te bereiken heeft de provincie kaarten opgesteld waarbij de aanwezigheid van bepaalde dier- of plantensoorten, de omvang van het gebied en de verbinding met andere leefgebieden centraal staan. Boeren die in die gebieden samen met collega’s aan agrarisch natuurbeheer doen, kunnen een vergoeding krijgen. Echter, bij het opstellen van die kaarten, lijkt het erop dat de provincie de boeren die via het Waterschap Rivierenland of akkerrandenproject Bloeiend Bedrijf meededen aan agrarisch natuurbeheer, niet heeft meegenomen. “En dat is jammer”, zegt Bastiaan Meerburg, VVD-Statenlid uit Randwijk en kandidaat voor de komende verkiezingen: “Want door de initiatieven van anderen te negeren, mis je een boel enthousiaste boeren en behaal je waarschijnlijk niet het optimale eindresultaat. Vandaar dat ik hierover Statenvragen heb gesteld. Wat mij betreft wordt agrarisch natuurbeheer veel meer integraal opgepakt en dan is het pure noodzaak dat Gelderland ook met andere overheden en partijen goed samenwerkt.”

Meer informatie: 
Bastiaan Meerburg, Lid Provinciale Staten van Gelderland (VVD), woordvoerder Landbouw & Natuur
Kandidaat Provinciale Staten, lijst 1, nr. 8. 
Tel. 0317-481375

www.bastiaanmeerburg.nl