VVD keurt begroting Presikhaaf 2015 af!

De VVD heeft tegen de begroting 2015 van Presikhaaf gestemd. Ook zijn wij niet voor een vaste aanstelling voor mensen die nu een tijdelijk contract hebben bij Presikhaaf. De belangrijkste reden is dat de het extra geld voor Presikhaaf direct ten koste gaat van andere burgers die ondersteuning voor deelname aan de samenleving ook nodig hebben. Immers, we kunnen onze euro maar één keer uitgegeven. Het getuigt in de visie van de VVD van écht ‘sociaal beleid’ als een grotere groep burgers een beroep kan doen op de beschikbare re-integratiemiddelen. Lees hier het betoog van Raadslid José Rouwenhorst.

De begroting 2015 van Presikhaaf laat opnieuw een dramatisch exploitatieresultaat zien; een tekort van € 8,7 miljoen. Voor 2016 wordt zelfs een tekort van meer dan € 13 miljoen voorzien. Tijdens de voorrondes heeft Presikhaaf een toelichting gegeven op de begroting. Het was voor de VVD teleurstellend te constateren dat in de begroting én in deze toelichting géén concrete plannen zijn aangedragen om de tekorten te stoppen.

De gijzeling door Presikhaaf moet nu stoppen
De VVD moet concluderen dat Presikhaaf Bedrijven al jaren tot grote zorgen leidt. Des te meer omdat er geen enkel perspectief op verbetering is. Gemeenten worden gedwongen tot steeds grotere bijdrage in deze bodemloze put. Al veel vaker heeft de VVD-fractie aangegeven dat zij van mening is dat NU moet worden ingegrepen. Vorig jaar nog hebben we samen met het CDA betoogd dat we ons als Raad laten gijzelen door Presikhaaf en hebben we gepleit voor onderzoek om als Overbetuwe te kunnen uittreden. Hoe kan het dat dezelfde CDA nu instemt met de begroting? Wat is er voor u dan verandert?

Echt sociaal beleid is er zijn voor een grote(re) groep inwoners!
Een begroting zonder perspectief accepteren? De VVD zegt ‘Nee’. Dat is namelijk spijtig om meerdere redenen. Ten eerste omdat de extra bijdrage op het exploitatietekort Presikhaaf direct ten koste gaat van andere burgers in onze gemeente die ondersteuning voor deelname aan onze samenleving ook goed kunnen gebruiken. Immers, we kunnen onze euro maar één keer uitgegeven. Het getuigt in de visie van de VVD van écht ‘sociaal beleid’ als een grotere groep burgers een beroep kan doen op de beschikbare re-integratiemiddelen.

 Om dezelfde reden, nl écht sociaal beleid, is de VVD voorstander van scenario 2 als het gaat om ‘de vaste contracten’ bij Presikhaaf.

  • In de eerste plaats leidt het beëindigen vanaf 2015 van tijdelijke arbeidscontracten tot verruiming in de besteding van het Participatiebudget
  • In de tweede plaats leidt dit tot een rechtvaardigere verdeling van de beperkte middelen om bewoners uit onze gemeenten te kunnen ondersteunen. Bedenk dat de kosten bij Presikhaaf – door het toepassen van CAO-lonen in plaats van het betalen van de verdiencapaciteit aangevuld tot het wettelijk minimumloon- extra kosten met zich meebrengt. En dat het ten opzichte van vele anderen in onze samenleving niet te verdedigen valt deze groep in een bevoorrechte positie te zetten.
  • In de derde plaats geeft het een helder signaal naar Presikhaaf dat zij niet op deze manier kan doorgaan.

 Nu ingrijpen voorkomt dat nóg langer een onevenredige hoeveelheid geld richting Presikhaaf gaat.

 Dit is de reden waarom de VVD samen met GBO een amendement heeft gemaakt waarin we aangeven tegen de nieuwe vaste aanstellingen zijn én de begroting voor 2015 afkeuren.

 

dd