De VVD over de Kadernota 2018

De VVD zal het bij de behandeling van de kadernota niet hebben over alle beleidsvelden die binnen de gemeente spelen. We richten onze aandacht op een aantal VVD speerpunten.

De VVD wil een overheid die zuinig is met belastinggeld
Voorop gesteld: de kadernota heeft een hoog liberaal gehalte en steekt financieel goed in elkaar. Compliment daarvoor. Gaines is goed gevolgd: in rijke tijden sparen voor de slechtere tijden die echt weer zullen volgen. Dit mag echter niet leiden tot het niet hebben van ambities. Ook mag dit niet leiden tot het zonder echte reden verzwaren van de lasten voor onze inwoners. Er is door de groei van de algemene reserve en de verwachte structurele begrotingsoverschotten echt ruimte om de lasten van onze inwoners en bedrijven niet te verzwaren. De voorgestelde 1,5% verhoging betekent € 90.000 extra voor de gemeente terwijl de genoemde begrotingsoverschotten elk jaar ruim 1 miljoen Euro zijn. We komen derhalve met een amendement om de stijging van de lasten voor onze inwoners terug te draaien tot 0%.

Dan de beleidsvelden.

De VVD ziet duurzaamheid graag in het teken van ondernemen

Het is slecht dat er zo weinig aandacht is voor het thema duurzaamheid. We pompen nog steeds te veel CO2 de ruimte in. Ook wij in Overbetuwe. We roepen het college op om bij de begroting met echte ambities op dit terrein te komen. Ambities waarbij onze inwoners én bedrijven de ruimte vinden om ook zelf een bijdrage te leveren. In de ruimtelijke plannen moet ruimte zijn voor windenergie en zonne-energie, bijvoorbeeld door dit voor kleinschalige plannen vergunning-vrij te maken. Ook zouden plannen, zoals van de dorpsraad in Heteren op veel meer steun moeten kunnen rekenen.

De VVD wil dat iedereen meedoet

In mei 2017 heeft de Raad het “Beleidsplan Sociaal Domein 2017-2021” vastgesteld. De VVD fractie heeft kritische kanttekeningen bij het conceptplan geplaatst. Zo hebben we aangegeven het een gemis te vinden dat Bedrijfsvoering niet als een separaat thema is opgenomen. Juist omdat de hele sociale domein operatie in de kern een bedrijfsvoering operatie is, waarbij de gemeente voor onder meer grote financiële en organisatorische uitdagingen staat.

In de Kadernota wordt gesteld dat het college “…een grote stap richting een integrale aanpak voor het hele sociale domein…” zet met het Beleidsplan Sociale Domein. De VVD fractie deelt die mening niet. Wij zien het Beleidsplan Sociaal Domein als een plan dat voortborduurt op de ingezette lijn. Als een plan dat te weinig rekening houdt met de opgedane ervaringen en te weinig noodzakelijke aanpassingen op de agenda zet.

Wethouder Hol benoemde een vierde “D“. Naast Durven, doen en doorzetten: Doorpakken. De VVD fractie is het eens met deze nieuwe D van Doorpakken. De VVD fractie vraagt het hele college opnieuw om op korte termijn eindelijk na ruim 2 jaar heen-en-weer-praten in de regio Arnhem met concrete voorstellen te komen Hoe zij -op basis van een heldere visie- vorm en inhoud wil geven aan het Participatiebeleid. Niet alleen voor de huidige SW-ers met een dienstverband bij Presikhaaf Bedrijven, maar voor alle inwoners van de gemeente die aangewezen zijn op de Participatiewet. Zodat het college én raad kunnen doorpakken. De VVD is verbaasd, dat de raad het klaarblijkelijk uitgewerkte basismodel “Plan Overbetuwe” nog niet ter bespreking is aangeboden.

Met betrekking tot het Minimabeleid en de inzet van extra middelen is de VVD blij dat de inrichting van het Noodfonds is opgepakt door het college. De VVD is verder van mening dat de extra middelen vooral ingezet moeten worden als een incentive om actief en naar vermogen deel te nemen aan onze samenleving. De VVD fractie pleit er voor “Jeugd” als een eerste doelgroep aan te merken.

De VVD wil een gemeente waar je je veilig voelt en waar criminaliteit hard wordt aangepakt

De Kadernota 2018 is een plan met weinig ambitie. Dat is teleurstellend, omdat de gemeente voor een aantal grote opgaven staat. Opgaven die ook breder kunnen en moeten worden opgepakt dan bijvoorbeeld dreigt te gebeuren bij “Speerpunt 77: Ondermijning” . In de visie van de VVD moet hier niet alleen samenwerking worden gezocht met onze veiligheidspartners, maar zeker ook verbinding worden gelegd met de Kernteams. Immers, we zijn meer wijkgericht gaan werken om dichter bij de burger te staan, om signalen uit de samenleving eerder een beter op te kunnen pakken. Ondermijning vindt altijd plaats in een gebied, waar ook een kernteam actief is. We moeten daarom in de Kernteams niet alleen de signalen voor Zorg oppakken, maar ook de andere signalen.. Met het college is de VVD voorstander van het “…versterken van de weerbaarheid van onze samenleving”. Hierbij past dat nagedacht wordt welke functie de Kernteams, wijkteams en andere buurtgerichte organisaties hier in kunnen spelen.

Rond handhaving heeft de VVD een aantal schriftelijke vragen geformuleerd die aangeven wat leeft onder inwoners . Het zijn vaak de kleine zaken die als overlast worden ervaren zoals de parkeeroverlast bij AH en de racebaan Dorpstraat. We merken dat onze inwoners behoefte hebben aan zichtbare handhaving. Het verzoek aan het college is om daar meer aandacht aan te geven.

 

De VVD wil een gemeente waar kinderen zich thuis voelen en met plezier naar school gaan

In Speerpunt 22 wordt gesproken over de Onderwijsagenda.

Met regelmaat wordt in de pers aandacht besteed aan zaken die een veilig en gezond opgroeien van onze jeugd in de weg staan. Recent bijvoorbeeld de grote werkdruk van leerkrachten in het basisonderwijs en “Misdaadpreventie voor de kleinsten”. Deze informatie vraagt om actie. In het belang van het kind.

Een goede ontwikkeling is de start van een Integraal Kindcentrum (IKC) in Elst bij Sunte Werfert. De VVD fractie wil dit initiatief ondersteunen, omdat het positief bijdraagt aan de opvoeding van onze jeugd. Om de leerkrachten te ontlasten is het van belang dat deze worden ondersteund door andere professionals, zoals medewerkers van het Preventie Interventie Team (PIT). De VVD pleit daarom voor ondersteuning van dit IKC om vroegtijdig ingrijpen mogelijk te maken, zodat de leerkrachten zich ‘gewoon’ kunnen richten op hun uitdagende taak als lesgevende.

Om deze reden dient de VVD fractie een amendement in om € 75.000,- voor de komende 2 schooljaren in te zetten. Middelen bedoeld om met het bestuur van het IKC in te zetten ter ontlasting van de leerkrachten én het adequaat kunnen oppakken van vroegtijdige signalen van leerlingen in het basisonderwijs.

 

De VVD wil sterke kernen via maatwerk
Het kernenbeleid van Overbetuwe gedurende de afgelopen  jaren heeft tot weinig geleid. Er zijn) een paar dorpsraden die zeer actief zijn en een aantal die niet of nauwelijks actief zijn. Via de kernenestafette is geprobeerd om meer dorpsraden aan te zetten met concrete plannen te komen. Op zich een mooi idee, maar het heeft niet geleid tot meer actie bij de ‘slapende Dorpsraden’. Nu het tijd is om het estafettestokje over te geven, doet zich het probleem voor dat, nu concreet invulling is gegeven aan plannen, de bijstand uit hoofde van de estafette dreigt te stoppen. Bovendien is het nog maar de vraag of de tot nu toe minder actieve dorpsraden zich nu wél geroepen voelen om het stokje over te nemen. Maatwerk zou meer passen.

Verder is het verzoek uitgegaan naar de dorpsraden de subsidieaanvraag voor volgend jaar in te dienen. Elk jaar opnieuw is er onduidelijkheid over het bedrag dat ter beschikking wordt gesteld aan dorpsraden.  Elke dorpsraad dient nu aan te geven hoeveel vergaderingen en bijeenkomsten zij in 2018 denkt te organiseren. Het basisbedrag per dorpsraad blijft, de rest van het beschikbare geld zal worden verdeeld naar rato van de geplande vergaderingen. De kernenadviseurs zouden zich meer moeten richten op de actieve dorpsraden. De rol van de kernenadviseurs wordt namelijk wel zeer gewaardeerd.