Kunstgras leidt tot verdeelde meningen

In juni is het Digitale Panel Overbetuwe van start gegaan met een eerste stelling over kunstgras. Kunstgras is een actueel thema. Sporters op kunstgrasvelden met rubbergranulaat worden in (zeer) beperkte mate blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Het gezaghebbende Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt: “Het is veilig en verantwoord om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat”. Er zijn ook mensen die vrezen voor negatieve effecten op de gezondheid. Zij vinden dat je bijvoorbeeld met de gezondheid van hun kinderen geen enkel risico mag nemen. De gemeente Overbetuwe heeft besloten om in Valburg kurk- in plaats van rubbergranulaat te gebruiken. Dit is ongeveer honderdduizend euro duurder.

Stelling van de maand juni

 

In juni is het Digitale Panel Overbetuwe van start gegaan met een eerste stelling over kunstgras.

Kunstgras is een actueel thema. Sporters op kunstgrasvelden met rubbergranulaat worden in (zeer) beperkte mate blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.  Het gezaghebbende Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt: “Het is veilig en verantwoord om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat”. Er zijn ook mensen die vrezen voor negatieve effecten op de gezondheid. Zij vinden dat je bijvoorbeeld met de gezondheid van hun kinderen geen enkel risico mag nemen. De gemeente Overbetuwe heeft besloten om in Valburg kurk- in plaats van rubbergranulaat te gebruiken. Dit is ongeveer honderdduizend euro duurder. 

 

Stelling

Ik vind het gebruik van kurk-granulaat voor nieuwe kunstgrasvelden:

·            Een goed idee en de meerprijs absoluut waard;

·            Geen goed idee, de meerprijs kan je beter voor andere doelen gebruiken zoals aanleg van duurzame LED veldverlichting bij sportvelden;

·            Niet nodig want rubbergranulaat is veilig en verantwoord.

 

Resultaat

De tussenstand laat een verdeeld Overbetuwe zien:

·            44% vindt het gebruik van kurk-granulaat een goed idee

·            26% vindt het geen goed idee, maar gebruikt de meerprijs liever voor andere doeleinden

·            30% vindt het gebruik van rubbergranulaat veilig en verantwoord

Een van de deelnemers merkte nog op dat dat het vanuit het oogpunt van milieu eigenlijk een absurd idee is om rubber kunststof korrels te verspreiden in zulke grote hoeveelheden in kleine stukjes over een groot oppervlak , en dat in de tijd verspreid wordt naar de directe omgeving. Dat neem je nooit meer terug en zal een blijvende schade aan natuur en daarin levende organismen betekenen. Geenszins een duurzame oplossing!