Begrotingbehandeling Overbetuwe - Inbreng VVD Overbetuwe

Behandeling van de begroting 6 november 2018

De wittebroodsweken van dit college zijn voorbij, de roze bril mag af.

De VVD fractie wil met open ogen dit college constructief kritisch volgen en beoordelen.

Dan zien we dat er sinds de behandeling van de kadernota een stevige uitvoeringsagenda is verschenen, iets waar we als raad nadrukkelijk om gevraagd hebben.

Bovendien zijn er diverse beleidsmemo’s uitgebracht en aangekondigd.

We kunnen zeggen dat het college op stoom is gekomen.

We zien echter ook dat het college wat moeite lijkt te hebben met de opvolging van moties en amendementen zoals die bij de behandeling van de kadernota zijn aangenomen.

Daar zijn we niet tevreden over en het past niet bij de raad die we willen zijn. Eerst gaan we terug naar onze motie en 2 amendementen van de kadernota en vervolgens kijken we vooruit..

1. Kadernota A-1 = Handhaving

Bij de behandeling van de Kadernota 2019 is amendement A-1 aangenomen. Dit amendement voorziet in het inzetten van capaciteit vooral bij situaties die inspelen op het gevoel van onveiligheid en overlast.

We constateren dat het amendement geen uitwerking heeft gekregen in de begroting 2019. In antwoord op onze technische vragen wordt verwezen naar Speerpunt 10: Handhaving. Daar staat echter niets over de inzet gericht op het gevoel van onveiligheid en overlast. Sterker nog in de praktijk bestaat de indruk dat er bijvoorbeeld in Elst vooral aandacht is voor het parkeren. Dat is belangrijk, maar waar is de prioriteit voor het inzetten van capaciteit op het gevoel van onveiligheid en overlast?

Vraag >> Kan de portefeuillehouder bevestigen dat het aangenomen amendement wél verwerkt zal worden in het Handhavingsbeleid zoals dat in 2019 geactualiseerd zal worden? 

2. Kadernota A-2 = Groenvoorziening  nu A-7

Het leek zo eenvoudig. Tijdens de crisis is er vanwege bezuinigingen gekort op het budget voor groenonderhoud. Bij de behandeling van de kadernota is ons amendement aangenomen waarmee groenvoorziening en het onderhoudsniveau openbare ruimte terug gaat naar het niveau van vóór de bezuinigingen. Onder speerpunt 32 in de begroting wordt het amendement echter in zijn geheel niet genoemd en het bijbehorende budget is ook niet opgenomen in de begroting 2019. Het amendement wordt genegeerd en het risico bestaat zelfs dat de gewenste verbetering op de lange baan wordt geschoven. Om het college te helpen om tot concrete stappen te komen dienen wij een nieuw amendement in met als doel de formulering van speerpunt 32 scherper te krijgen.

A-7>> Groenonderhoud en openbare ruimte op niveau

Mede namens: D66, ChristenUnie, CDA, GBO, PvdA

3. Kadernota M-1 = Personeelsplan

De VVD heeft gesteund door de hele raad bij de behandeling van de Kadernota aandacht gevraagd voor het personeel van de gemeente. Met genoegen zien we dat dit onderwerp steeds vaker aandacht krijgt. Onder speerpunt 43 wordt de motie en de aandacht vanuit de raad echter in zijn geheel niet genoemd. Dat is teleurstellend.

Ook vragen we ons af of de beschreven ontwikkeling wel de goede kant op gaat.

Wat ons betreft moet je niet vanuit de bestaande organisatie redeneren (X begroting, dus Y extra ambtenaren en Z functiewijzigingen) en dan aangeven dat er geld bij moet. Je moet juist uitgaan van het takenpakket en de ambities en de wensen van de raad en dan de consequentie doorrekenen om vervolgens keuzes maken. Dat is politiek.

VRAAG >> Wil het college als reactie op de aangenomen motie bij de verdere uitwerking van speerpunt 43 vaststellen wat er ten aanzien van de personele organisatie dient te gebeuren om alle ambities en wensen uit te voeren en daarbij een financiële doorrekening geven die het de raad mogelijk maakt om indien nodig keuzes te maken?

4. Digitale dienstverlening

We hebben als raad en zeker ook als VVD fractie grote ambities op het gebied van burgerparticipatie. Tegelijkertijd constateren we dat de digitale dienstverlening al jaren te wensen overlaat. De website is niet erg modern en efficiënt volgens de huidige standaarden, maar nodigt vooral niet uit tot interactie zoals het indienen van zienswijzen. Het gaat niet om een debatplatform, maar om de mogelijkheid om eenvoudig informatie op te halen en richting de gemeente je mening te geven.  

Wat ons betreft moet dat nodig verbeteren en daarom dienen we een motie in.

M-18>> Verbeteren digitale dienstverlening

Mede namens: D66 en GroenLinks

5. Preventie Jeugdzorg

De financiële ontwikkelingen in de jeugdzorg baren ons zorgen. Landelijk is er budgetoverschrijding van € 605 miljoen en 40% van de gemeenten overweegt om de toestroom te beperken door de drempel te verhogen. Achter deze cijfers gaan veel jongeren met problemen schuil. Een goede aanpak is in eerste instantie in hun belang en zal ook een positief effect hebben op de financiën. De door het college geschetste aanpak geeft vertrouwen en we verwelkomen de toegezegde oplegnotitie sociaal domein waarmee we als raad een actieve rol hebben in het stellen van de kaders voor het sociale domein.

Feit blijft dat we op dit moment een relatief hoge instroom kennen voor de jeugdzorg. Wij willen juist inzetten op preventie en niet de drempel voor de instroom verhogen. Het doel is om zwaardere jeugd casussen te voorkomen door preventie en vroeg-signalering te versterken. Dat doen we door met een amendement het budget voor  School Maatschappelijk Werk de komende twee jaar te verhogen van €100k naar €150k, zodat er 0,5 FTE extra beschikbaar komt voor School Maatschappelijk Werk. 

A-6>> Budget preventie jeugdzorg

Mede namens: GroenLinks, CDA en D66

6. Economie

Uit cijfers blijkt een relatief lage werkgelegenheid. Om aantrekkelijk te zijn en blijven voor onze inwoners moeten we hier aandacht aan besteden. We missen nog de urgentie op dit vlak in de begroting. Als VVD zijn we positief over het voorstel mbt de Winkelsluitingstijden. We hopen dan ook dat deze met de aanvulling vanuit het college op een meerderheid in deze raad mag rekenen.

7. Openbaar vervoer

We roepen het college op om vaart te maken met het introduceren van andere vormen van openbaar vervoer. In zowel Arnhem als Nijmegen rijdt BrengFlex. In Oosterhout is met tevreden met deze oplossing. Waarom wachten om het op andere geschikte lijnen in onze gemeente in te voeren? 

8. Klimaatbeleid

Dit college hanteert de roadmap als handvat op het gebied van duurzaamheid. In het kader van de landelijke aanpak komen er Regionale Energie Strategieën tot stand. Wij maken ons in dat kader zorgen over het risico dat steden met relatief weinig ruimte het plaatsen van windmolens en zonneparken verplaatsen naar omliggende gemeenten. Wij verwelkomen dan ook het document “Zonne- en windparken Overbetuwe in A15 zone” van 23 oktober, waarin door het college heldere keuzes worden vastgelegd. De VVD fractie onderschrijft de keuze voor de A15 zone.

De financiële randvoorwaarden om de ambities voor Overbetuwe waar te maken zien er goed uit. 

Wij zien een goede toekomst voor Overbetuwe.

Het college is op stoom – 

De raad hervindt haar kracht – 

We maken stappen richting burgerparticipatie

Op naar een Overbetuwe waar het goed leven is.


>>>