Sportaccommodatie Elst Centraal

Op 1 oktober 2019 heeft de gemeenteraad goedkeuring gegeven voor het verder uitwerken van de plannen voor een nieuwe sportaccommodatie bij het station in Elst. Deze plannen voor nieuwe accommodatie omvatten een 6-baans wedstrijdbad, een instructiebad van 10x8 meter en een sporthal, dojo en multifunctionele zaal. Deze zullen de verouderde Helster moeten gaan vervangen.

Bij de raadsbehandeling heeft de VVD aangegeven blij te zijn met deze plannen. Het is onderdeel van ons verkiezingsprogramma en we zien het als een van de parels uit het coalitieprogramma van CDA-GBO-VVD. We zouden het geweldig vinden als we in deze raadsperiode tot realisatie kunnen komen. Het college verdient lof voor de aanpak. 

Bij de verdere uitwerking dringen we wel aan op enkele aandachtspunten: 

 

·      Financiële zekerheid: Het betreft een investering van meer dan € 20 miljoen. Wij vragen het College om een stevige uitwerking van de risico’s, inclusief een meerjaren-doorkijk om de financiële zekerheid op lange termijn te waarborgen. 

 

·      Financiering: De vraag is of er ook andere vormen van financiering mogelijk zijn dan door de gemeente, ofwel het college moet nagaan of financiering door derden mogelijk is.

 

·      Cultuur & bijeenkomsten: In de plannen is rekening gehouden met een multifunctionele ruimte. Gekeken moet worden naar de mogelijkheden om die ruimte ook geschikt te maken voor cultuur en grotere bijeenkomsten. Het gaat dan ondermeer om licht en geluid en voorzieningen voor publiek.    

Ook voor het zwembad in Zetten was er goed nieuws. Al lang geleden is besloten dat de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van circa € 220.000 voor het particuliere zwembad in Zetten per 2023 stopt. Dat zal waarschijnlijk het einde van het zwembad betekenen. 

Nu is afgesproken om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om toch een zwembad in Zetten te behouden. Er zijn geen garanties, maar het feit dat er nu serieus naar wordt gekeken is een goede ontwikkeling. Als VVD vinden we dat de opties voor Zetten open moeten blijven, dat betekent enerzijds dat we geen financiële toezeggingen willen doen voor een gemeentelijke bijdrage in de periode na 2023, maar anderzijds dat we die bijdrage na 2023 ook nog geen andere bestemming willen geven. 

Mocht het toch niet lukken om een zwembad voor Zetten te behouden, dan moeten de zwemmers uit heel Overbetuwe uiteraard ook een plek kunnen vinden in het nieuwe zwembad in Elst.

Later volgt nadere besluitvorming, zowel over de investering in de sportaccommodatie in Elst als ook over een eventuele gemeentelijke bijdrage aan een zwembad in Zetten na 2023.  

Voor vragen: Peter de Waard peter.dewaard@vvdoverbetuwe.nl