VVD Overbetuwe dringt aan op deelname aan de de Pilot Flexwonen van het Ministerie BZK

In de regionale huisvestingsverordening krijgen statushouders voorrang op andere mensen die een woning zoeken. VVD Overbetuwe is van mening dat de urgentieregeling onterecht wordt toegepast voor vergunninghouders (statushouders).  Daarom willen wij af van het gebruik van de urgentieregeling voor de huisvesting van statushouders.

Statushouders zijn in onze ogen spoedzoekers die net als sommige andere mensen door omstandigheden snel huisvesting nodig hebben. Er is bij hen geen sprake van een levensbedreigende situatie of een zodanig acuut probleem dat dit de voorrang rechtvaardigt. Slechts om te kunnen voldoen aan de door de rijksoverheid opgelegde huisvestingsverplichting wordt aan statushouders onterecht een voorrangspositie toegekend. Zo gaan ze voor bijvoorbeeld jongeren en mensen die wegens echtscheiding geen woonruimte meer hebben.

De toevlucht tot het inzetten van de urgentieregeling wordt veroorzaakt door het tekort aan geschikte woonruimte. Het ongedaan maken van de urgentieregeling is vanwege de verplichting van de rijksoverheid nu geen mogelijkheid. Dat wordt het wel als er voldoende woningen zijn voor spoedzoekers.

Om een aanzet te geven voor het oplossen van het tekort aan geschikte woonruimte voor spoedzoekers heeft VVD Overbetuwe op 12 november 2019 een motie “flexwoningen voor spoedzoekers” ingediend. Deze motie is unaniem door de gemeenteraad van Overbetuwe aangenomen.

De motie roept het college op om  haar interesse aan de provincie kenbaar te maken om samen met de regio mee te doen aan de Pilot Flexwonen van het Ministerie BZK, of een mogelijk vervolg daarop.  De Tweede Kamer heeft het mogelijk gemaakt dat de regering de plaatsing van 15.000 flexwoningen per jaar faciliteert. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties  heeft daaraan gevolg gegeven door een Pilotregeling Flexwonen ontwikkeld waarbij gemeenten onder meer subsidie kunnen ontvangen voor tijdelijke flexwoningen. 

Meer informatie: Karel Grimm

Karel.grimm@vvdoverbetuwe.nl