Meer burgerparticipatie bij afwijkingen in een bestemmingsplan

Meer burgerparticipatie bij afwijkingen in een bestemmingsplan

Afwijkingen op het bestemmingsplan kunnen ingrijpend zijn voor inwoners. Daarom heeft de VVD een motie ingediend om omwonenden beter te informeren. De motie draagt de gemeente op om omwonenden van een ontwikkeling die afwijkt van het bestemmingsplan actief te (laten) informeren. Een initiatiefnemer kan bijvoorbeeld een brief in de bus doen bij omwonenden als zijn plan forse invloed heeft op de omgeving.

Actieve informatieplicht naar omwonenden
Als iemand iets wil realiseren dat afwijkt van het bestemmingsplan, moet hij de gemeente vragen om goedkeuring. Het vreemde is dat omwonenden bij een afwijking van het bestemmingsplan maar mondjesmaat worden geïnformeerd. Bij een kleine afwijking, zonder veel effect op de leefomgeving, is dat prima. Soms is de afwijking echter veel groter. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een zendmast van 40 meter, direct naast woningen. De VVD vindt dat bij dit soort afwijkingen er een actieve informatieplicht naar omwonenden moet zijn.

Een afwijking van het bestemmingsplan wordt nu bekendgemaakt in Het Gemeentenieuws en gepubliceerd op de website van de gemeente. Als inwoner moet je dus de discipline opbrengen om wekelijks te kijken of er in jouw buurt iets verandert. Wij vinden dat we hier als gemeente kunnen verbeteren in het betrekken en informeren van inwoners bij ontwikkelingen in hun directe omgeving.

In ons voorstel, dat door de Raad is aangenomen, spreken we af dat:

  1. -        We een overleg plannen mét inwoners om samen tot betere burgerparticipatie te komen bij afwijkingen van het bestemmingsplan;
  2. -        De gemeente de inwoners beter gaat informeren over de online attenderingsservice waar je je kunt aanmelden voor een bericht over besluiten met effect in jouw directe omgeving. Aanmelden via Overheid.nl
  3. -         De gemeente met concrete voorstellen komt hoe de burgerparticipatie rondom vergunningsverlening en afwijking van bestemmingsplannen verder kan worden verbeterd.

We zijn er nog dus nog niet, maar we hebben  wel een stap gezet om de burgerparticipatie bij afwijkingen van het bestemmingsplan in Overbetuwe te verbeteren. Heb je vragen of wil je jouw mening of ervaringen met ons delen, laat het ons dan weten.

Waar vind je bestemmingplannen?
Als je wilt weten wat er in jouw omgeving kan veranderen, kun je het beste in het bestemmingsplan kijken. Je vindt die voor heel Nederland op: Ruimtelijkeplannen.nl. In het bestemmingsplan staat bijvoorbeeld of, wat en hoe hoog er gebouwd mag worden en welke activiteiten zijn toegestaan. Omdat bestemmingsplannen zo belangrijk zijn, worden deze pas vastgesteld na een uitgebreide procedure. Omwonenden en andere betrokkenen hebben de mogelijkheid om hun visie te geven en uiteindelijk stelt de Gemeenteraad het bestemmingsplan vast.  Een afwijking op het bestemmingsplan aanvragen, gaat nu veelal buiten omwonenden en de Raad om. Dat willen we bij zaken met een grote impact op de leefomgeving dus veranderen!

 

VVD Overbetuwe

info@vvdoverbetuwe.nl