Ongeluk, begrip en ongeduld: behandeling kaderbrief 2021

Bij het lezen van de kaderbrief 2021, voeren bij ons drie emoties de boventoon. De VVD fractie is allereerst ongelukkig met de kaderbrief. Maar we hebben ook begrip en zijn tot slot ongeduldig om een constructieve bijdrage te leveren aan de uitwerking van de begroting na het zomerreces. Ik zal alle drie de emoties: ongeluk, begrip en ongeduld nader toelichten.

Ongeluk

Het college laat in de kaderbrief een financieel tekort van € 8,6 miljoen vallen. Zonder referentie-kader en zonder handelingsperspectief. Waar het tekort uit bestaat en vooral of die echt zo groot is – blijft onduidelijk. Het college kan of wil daar nu niet op ingaan – het moet vandaag kennelijk vooral over het proces gaan.

Als je een enerzijds zo’n heftig financieel perspectief schetst en anderzijds niet het begin van een oplossing geeft – creëer je in onze ogen angst en onzekerheid. Wij zien het als bestuurlijk belletje trekken en vragen ons af of het college hier verstandig aan heeft gedaan.

Begrip

Uiteraard hebben we ook begrip voor de omstandigheden.

De panelen op het gebied van het sociaal domein schuiven voortdurend. Dit college heeft sterk ingezet op Overbetuwe Samen. Die ontwikkeling wordt door de rijksoverheid in de wielen gereden. De rollen en de financiële verantwoordelijkheden op het sociaal domein veranderen continu. Er lijkt meer geld uit Den Haag te komen, maar wanneer en hoeveel? En is dat wel genoeg?

Bovendien heeft corona ook de ambtelijke organisatie en het gemeentebestuur op zijn kop gezet. We hebben waardering voor de wijze waarop deze gemeente met de pandemie is omgegaan. Corona heeft niet alleen veel aandacht opgeëist, maar ook nieuwe financiële onzekerheden met zich meegebracht.

Dit alles maakt het opstellen van een degelijke kadernota op dit moment nagenoeg onmogelijk.

Ongeduld

Het ongeduld zit er ondanks het begrip in dat we hadden gehoopt en ook verwacht dat het college al verder zou zijn. De financiële ontwikkelingen komen niet als een donderslag bij heldere hemel. Vorig jaar heb ik bij de begroting namens de VVD al gewezen op het tekort van € 4,1 miljoen in plaats van het toen gepresenteerde overschot. Bij de behandeling van de kadernota én begroting 2020 hebben wij als fractie al moties en amendementen ingediend om bezuinigingen te bewerkstelligen.

Met onze motie M1 bij de kadernota 2020 – nu een jaar geleden – vroeg wij al om een overzicht van mogelijke maatregelen, inclusief financieel en maatschappelijk effect. Nu een jaar later – hadden we verder kunnen zijn.

We zijn dan ook blij met de aangekondigde Uitvoeringsnota Overbetuwe Samen – die we nog voor de zomer mogen verwachten en de aangekondigde bezuinigingssessies in september. In onze ogen moeten die bezuinigingssessies lijken op die we hebben gehad in 2012.

 

 We vragen het college om in die sessies het volgende aan te geven:

·        Waar zitten de bovenwettelijke uitgaven van de gemeente en hoe groot zijn die? (bij andere gemeenten blijken die circa 25% te bedragen)

·        Wat zijn de mogelijke bezuinigingsmaatregelen?

·        Welk financiële en maatschappelijke effect hebben die maatregelen?

·        Welk pakket aan maatregelen geniet de voorkeur van het college en hoe verhoudt die voorkeur zich tot de financiële taakstelling?

>> Vraag aan het college: Kunt u toezeggen aan deze verzoeken tegemoet te komen?

Richting die bezuinigingssessies herhaal ik ons uitgangspunt dat uitvoering van de taken in het sociaal domein wat de VVD betreft plaats moet vinden binnen het budget van het sociaal domein.

·        Wij willen geen bezuinigingen op de kwaliteit van Overbetuwe om het gat in sociaal domein te dekken. Dus geen streep door een zwembad of een nee tegen de vraag om een Hart van Driel om dat geld naar de WMO te sluizen.

·        Wij willen ook geen lastenverhoging om de tekorten in het sociaal domein te compenseren. Dus geen hogere OZB voor huiseigenaren om de jeugdzorg te kunnen betalen.

Daarom vragen we het college om in de bezuinigingssessies in september een onderscheid te maken tussen het sociaal domein en de andere beleidsterreinen.

>> Vraag aan het college: Bent u bereid dat onderscheidt richting de sessies in september te maken?

Mocht het ons niet lukken om binnen het sociaal domein zodanige maatregelen te treffen dat we voldoende geld hebben voor de opgelegde taken, dan willen we richting de begrotingsbehandeling de optie op tafel leggen om net als veel andere gemeenten een niet sluitende begroting bij de provincie in te dienen.

Er zijn vele initiatieven, waaronder #stoplokalebezuinigingen en #gemeenteninnood waarmee steeds meer gemeenten zich verzetten tegen het financiële tekort op het sociaal domein. Op 2 juli spreekt de 2e kamer hierover en de VNG heeft hiervoor een position paper ingediend.

In Overbetuwe moeten we zuinig en efficiënt met belastinggeld omgaan, maar we moeten ook een duidelijk signaal afgeven als de budgetten uit het rijk structureel onvoldoende zijn.