Milieu- en kostenvoordelen belangrijker dan afstand bij nieuwe milieustraat!

De laatste poll van de VVD Overbetuwe ging over de milieustraten in Andelst en Elst. De gemeente wil naar 1 toekomstbestendige milieustraat  waar afval volledig gerecycled wordt tot nieuwe grondstof. Hoe ziet u dat?

Bijna 55% van de respondenten vindt het geen probleem om verder te reizen
Eén locatie binnen onze gemeente om je afval duurzaam kwijt te kunnen vindt men prima, zolang dat maar binnen Overbetuwe is. De andere helft van deze groep vindt het samen optrekken met Lingewaard zelfs een prima idee als dat extra milieu- en kostenvoordelen oplevert. De extra kilometers hebben ze er dan graag voor over.

Ruim 20% vind dat ze dichtbij huis hun afval moeten kunnen wegbrengen
Deze mensen willen hun afval kunnen blijven wegbrengen in Andelst en in Elst, ook als dat duurder is. Goede bereikbaarheid en snel geholpen worden is voor hen key.

Kosten besparen en goede dingen doen voor het milieu
Bijna 30% van de respondenten geeft een open antwoord. De kern van deze antwoorden gaat er over dat iets verder rijden geen probleem is. Wel vindt men het belangrijk de kosten voor de inwoners in de hand te houden en ook goede dingen te doen voor het milieu. ‘De oplossing die hierop het beste scoort, moet het worden’. Deze inwoners zeggen: ‘maak een afweging tussen kosten en milieu. De afstand is daarbij secondair!’

Zorgen over afvaldumping en lange wachtrijen
In alle groepen hebben inwoners ook zorgen. Er bestaat angst dat er meer afval gedumpt wordt als de milieustraat verder weg ligt. Qua financiën maken mensen zich zorgen dat ‘Lingewaard zaken minder op orde heeft’ en we moeten voorkomen dat Overbetuwe gaat bijdragen aan de financiele paragraaf van Lingewaard’.  Graag zien inwoners ook dat je eerlijk betaalt voor de  hoeveelheid afval die je wegbrengt, Afval wegen om de prijs te bepalen, lijkt hen een goed idee. Tot slot geven inwoners aan dat de huidige openingstijden krap zijn als je werkt. ‘En op de zaterdag staan er lange wachtrijen’. ‘Waarom kun je niet gewoon een afspraak maken om je afval in te leveren?