Mensen in Overbetuwe reken juist nu op ons!

Juist in deze bijzondere tijden – waarin we getroffen worden door een pandemie – doen onze inwoners, verenigingen en ondernemers een beroep op de overheid. Eenzaamheid, mensen in psychische nood of zonder baan, verenigingen en instellingen die veelal zonder activiteiten hun club draaiende moeten houden en een deel van de ondernemers die veel last heeft van de beperkingen. Juist nu moeten we er als gemeente Overbetuwe voor hen zijn.

Maar ook juist nu hebben veel van onze inwoners en ondernemers het financieel zwaar en daarom mogen we de rekening niet op hun bordje leggen. Dat betekent dat we moeten kiezen voor onze kerntaken.   

De VVD is van mening dat er veel goed gaat in Overbetuwe. Er wordt veel geïnvesteerd in de voorzieningen in de kernen, duurzaamheid staat hoger op de agenda dan voorheen, het groenonderhoud gaat naar een hoger niveau en ondanks moeilijke omstandigheden maken we vorderingen in het sociaal domein. Bloemen voor het college zijn er echter pas aan de finish.

Aandachtspunten

Op vijf aandachtspunten hebben we een vraag aan het college.

Woningbouw

Uit de recente publicatie over de Pas blijkt dat het college hier hard aan werkt. Maar wij zouden graag zien dat er meer en sneller gebouwd wordt in de verschillende kernen van onze gemeente.

Vraag aan de wethouder: wat kunnen wij nog meer doen om de woningbouw te versnellen?

Openbaar vervoer

Wij hebben ons als VVD tijdens de verkiezingen sterk gemaakt voor goede bereikbaarheid en slimme manieren van duurzaam openbaar vervoer. Dit heeft ook een plek gekregen in het coalitieprogramma.

Vraag aan de wethouder: Wanneer mogen we deze slimme en duurzame verbindingen tussen onze kernen verwachten? 

Burgerparticipatie

Over burgerparticipatie is al veel op papier gezet en in veel projecten gaat het best goed. Driel en het verkeer rondom OBC zijn daar mooie voorbeelden van.

Soms gaat het echter ook niet goed, zoals recent bij de locaties voor de woonwagens. We zien bij burgerparticipatie nog niet de verandering die we verwacht hadden en missen soms de overtuiging dat het betrekken van burgers een positieve bijdrage kan leveren aan het vraagstuk.

Vraag aan de portefeuillehouder: Wat gaan de inwoners van Overbetuwe in 2021 concreet merken van de interactievisie en gaan we die ook doorvoeren bij afwijkingen van het bestemmingsplan?

 Economie

Een aantrekkelijk en toekomstgericht ondernemersklimaat is niet alleen belangrijk voor onze bedrijven, maar ook voor de werkgelegenheid en de voorzieningen. Wij missen de toegezegde economische visie er wordt bezuinigd en we krijgen signalen dat ondanks de onaflatende energie van de wethouder de aandacht voor de ondernemers eerder af dan toe is genomen.

Vraag aan de wethouder: Wanneer komt de economische toekomstvisie voor Overbetuwe en is het bij nader inzien een gelukkige keuze dat de portefeuille EZ niet langer bij de burgemeester ligt?

Veiligheid

In deze coronatijd wordt een groot beroep gedaan op handhaving. Zeker met de komende jaarwisseling in aantocht verdienen politie en BOA’s onze steun en waardering. Vanaf het begin van deze raadsperiode hebben wij aandacht gevraagd voor onze veiligheid. Helaas zijn we geconfronteerd met een teruggang in het aantal agenten en hebben we dat niet kunnen compenseren met de BOA’s. Als we echter horen dat er bijvoorbeeld handhavingscapaciteit is ingezet op het sporten in de parkeergarage dan hebben we wel vragen over de prioriteit. We hebben gevraagd om inzet op zaken die overlast voor onze inwoners geeft.

Vraag aan de portefeuillehouder: Hoe kunnen we de handhavingscapaciteit verder vergroten en vooral hoe kunnen we waarborgen dat die capaciteit overwegend is gericht op gedragingen die tot overlast en gevoelens van onveiligheid bij onze inwoners en ondernemers leidt?

Financiën

Een tekort voor 2021 van € 5,3 miljoen is fors en de solvabiliteit verslechterd snel verder. Zoals gezegd bij de behandeling van de kaderbrief komt dat voor ons niet als een verrassing. De uitgaven voor jeugdzorg stijgen in 4 jaar tijd met ruim € 5 miljoen en dus 50%. De personeelskosten stijgen in 5 jaar met € 7,6 miljoen en dus 40%. Dan kunnen rigoureuze maatregelen niet uitblijven.

OZB

In de begroting is een OZB verhoging van bijna 9% opgenomen. In het totaal stijgen de kosten voor onze inwoners met gemiddeld 12%. Anderzijds zien we dat de gemeente slechts beperkt in eigen vlees snijdt en daarmee vinden we dat de rekening teveel bij onze inwoners en ondernemers wordt gelegd. Dat is nauwelijks uit te leggen. Zeker in tijden dat veel van onze inwoners en ondernemers het financieel toch al moeilijk hebben. Als VVD willen we die lastenverzwaring sterk beperken.

Automatische groei van kosten

In de begroting zitten automatismen die de kosten ongeremd door laten groeien. We zaten met ons personeelsbestand onder de landelijke benchmark, maar die kosten zijn afgelopen jaren sterk gestegen. We moeten af van de automatische groei van het aantal ambtenaren als er meer inwoners komen.

Verder is de systematiek om de inflatie door te berekenen in deze begroting aangepast. Je kan zeggen dat dat financieel degelijk is. Toch komt deze aanpassing op een bijzonder ongelukkig moment en bovendien hebben we daar als raad niet toe besloten.

Belangrijker dan de systematiek vinden wij de gevolgen. Die zijn dat de begroting ongeremd doorgroeit. Wij zijn van mening dat de organisatie door aanpassingen de stijging van de prijzen grotendeels op zou moeten vangen. Dat betekent dat het wat ons betreft prima is als de inflatie anders berekend wordt, maar de effecten daarvan moeten grotendeels op het bordje van de organisatie en niet onze inwoners komen. Met ons amendement A4 beperken we kosten en kan de stijging van de OZB voor komend jaar met € 75.000 en dus 1% worden verminderd.   

Bouwleges

Wat de VVD betreft moeten de kosten voor voorzieningen zoveel mogelijk worden gedekt door de gebruiker daarvan. De bouwleges zijn slechts voor 67% kostendekkend. Dat betekent dat we hier jaarlijks circa € 495.000 op toeleggen. Met ons amendement A3 verhogen we de dekking voor 2021 naar 80% en dat levert circa € 190.000 op, waarmee we de stijging van de OZB verminderen.

OZB effect door amendementen

Door de inflatie niet ten laste van de inwoners te laten komen en door de kostendekking voor de bouwleges te verhogen, kan de stijging van de OZB met € 268.000 worden verminderd en dat beperkt de stijging met 3,6%. Daarmee halvering we de stijging van de OZB boven de inflatie.

Tot slot

We zullen ons als raad de komende jaren moeten beheersen. Afgelopen jaren zijn er via moties en amendementen veel extra uitgaven gedaan voor leuke – maar niet strikt noodzakelijke – uitgaven. Ook zal het college voor de meerjarenbegroting in spoor 2 met voorstellen voor echte kostenbesparingen moeten komen. Het idee zoals in de begroting staat dat het uitgangspunt is de OZB te verhogen tenzij er bezuinigingen worden gevonden vinden wij een fundamenteel verkeerd uitgangspunt. De mensen in Overbetuwe moeten kunnen rekenen op een gemeente die de tering naar de nering zet en oog heeft voor zowel de behoeften als de financiële zorgen van haar inwoners en ondernemers.