Zelfvertrouwen, vertrouwen op onze inwoners en vertrouwen in de toekomst

VVD bijdrage Kadernota 2022

Vertrouwen

Zelfvertrouwen, vertrouwen op onze inwoners en vertrouwen in de toekomst.

Voor veel mensen ligt er een moeilijk jaar achter ons. Mensen reageren verschillend op persoonlijke of zakelijke problemen. Het is niet iedereen gegeven om bij tegenslagen de energie op te brengen om door te gaan. De VVD wil en zal er zijn voor mensen zijn die dat niet goed lukt.

Het lonkende perspectief is dat mensen met vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Hoewel dat primair de verantwoordelijkheid van die mensen zelf is, kunnen we onze inwoners en ondernemers daarbij wel helpen. Dat begint met een zelfverzekerde gemeente die de zaken op orde heeft, vertrouwen in de toekomst heeft en dat ook uitstraalt. Een gemeente waar het goed leven is.

Moeizame aanloop

We hebben uitgebreide financiële discussies gehad over de vorige kadernota en de begroting 2021. Wat de VVD betreft had het college eerder en steviger in moeten grijpen. We zijn bijna door het stootblok geschoten en dat maakt ons kwetsbaar.

In het streven om preventief toezicht door de provincie af te wenden, zijn bijna alle fracties met het college op 4 december jl. naar het provinciehuis gegaan. Samen met de heer Van den Dam heb ik de brief opgesteld die we als raad gezamenlijk naar de provincie hebben verzonden.

Het preventief toezicht is met succes afgewend. Dat moment markeert wat ons betreft enerzijds dat we als raad constructief samen kunnen werken en onze verantwoordelijkheid nemen als het erop aan komt en anderzijds dat alle partijen de noodzaak van degelijk financieel beleid nog eens hebben onderstreept.

Wij zijn tevreden met hoe het college de mogelijke bezuinigingen op een rij heeft gezet en dat ze daarin een selectie hebben gemaakt om tot deze kadernota te komen. Er is veel werk verzet, de boel is flink opgeschud en er ligt € 1,3 miljoen aan mogelijke bezuinigingen waarvoor nu niet is gekozen.

De door het rijk incidenteel toegezegde extra € 3,5 miljoen voor 2022 geeft ons de lucht waarom al zolang is gevraagd. Toch waarschuwen we voor teveel optimisme. De kadernota kent ook diverse financiële risico’s en pas bij de begroting hebben we meer zicht op de structurele effecten. De VVD roept alle partijen dan ook op om de toezegging aan de provincie en onze inwoners voor een degelijk financieel beleid in gedachte te houden bij de behandeling van de Kadernota

Financiële kaders 2022

Vandaag stellen we de financiële kaders voor de begroting van 2022 vast. Met genoegen constateren we dat op belangrijke punten aan de wensen van de VVD tegemoet is gekomen, namelijk:

·        Een structureel sluitende begroting

·        Geen automatische en ongebreidelde groei van de begroting door inflatie

·        Geen automatische groei van de ambtelijke organisatie

·        Ingreep in de organisatie: in plaats van boven de Berenschot-norm gaan we terug naar de Overbetuwe aftrek onder die norm

·        In de organisatie wordt gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit

·        Het college volgt de VVD in verdere verhoging van de kostendekking van leges

Ook zien we met genoegen dat deze kadernota in tegenstelling tot de begroting voor 2021 een beter evenwicht kent tussen bezuinigingen en verhoging van de lasten voor inwoners en ondernemers.

De in het vooruitzicht gestelde stijging van de OZB met 4 x 4% + inflatie is voor de VVD echter te hoog. Vandaar onze motie:

MOTIE: Geen inflatie op stijging OZB

·        Er wordt geen inflatieverhoging toegepast op de verhoging van de OZB

·        Bij financiële meevallers komen die in eerste instantie ten goede aan beperking van de OZB verhoging tot 2% per jaar en verder voor versterking van de financiële positie

Er liggen ook 2 amendementen om de stijging van de OZB te beperken. Wij zijn blij dat meerdere partijen met ons de OZB niet als een sluitpost op de begroting zien. Wij menen echter dat gezien de financiële situatie onze motie het beste middel is om het college de opdracht te geven dit goed te verwerken in de begroting. 

Wij vinden het geen goede ontwikkeling dat het college in financieel moeilijke tijden de ambitie van een begrotingsoverschot van € 1 miljoen en een algemene reserve van € 10 miljoen los wil laten. Amendement A7 zou wat ons betreft daarin dus nog verder mogen gaan en we zijn benieuwd naar de reactie van de wethouder.

De VVD staat voor een degelijk financieel beleid en we willen de financiële ruimte voor 2022 voor een belangrijk deel gebruiken om onze financiële positie weer enigszins te herstellen.

Overbetuwe, waar het goed leven is

Dat bestaat voornamelijk uit wonen, werken en welzijn

Wonen

We onderschrijven de ambitie van het college voor de bouw van 1100 woningen in de komende vier jaar. Die woningen moeten wat de VVD betreft verspreid over de kernen van onze gemeente worden gebouwd. Uiteraard niet bouwen in Park Lingezegen en zelf meer de regie over het woningbouwprogramma nemen. Buurgemeenten die zelf hun Schaeve Huse, woonwagens en windmolens bij ons op de grens plaatsen, hoeven ons de les niet te lezen. In die regionale samenwerking mogen we ons best met wat meer zelfvertrouwen opstellen.

Bij dat zelfvertrouwen hoort ook dat je naar je inwoners en ondernemers luistert en hun ogen en oren gebruikt. Ervaringen met de zendmast in het agrarisch gebied van Valburg en de windmolens in Zetten laten zien dat daar nog verbetering nodig is. Via de website maakte ik drie weken geleden melding over groenonderhoud. Behalve een automatische ontvangstbevestiging heb ik geen reactie gekregen. In mei hebben we gepleit voor een register met meldingen van verkeeronveilige situaties.

Vraag:   Aan de wethouder, gaat dat register voor meldingen van verkeersonveilige situaties er komen?    

Vraag:   Zelfde vraag als vorig jaar aan de portefeuillehouder: Wat gaan onze inwoners en ondernemers komend jaar merken van de ambitie van het college op het gebied van burgerparticipatie?

 

Werken

Om vertrouwen te hebben in de toekomst, moet je ook weten waar we straks onze boterham mee verdienen. We dringen al lang aan op de ontwikkeling van een visie op de economische ontwikkeling van onze gemeente. En we missen concrete plannen van het college om nieuwe ruimte voor bedrijven te creëren, vooral voor de kleinere en meer lokale of regionale ondernemers. 

Vraag:   Kan het college toezeggen dat ze voor het einde van het jaar met een uitvoeringsprogramma komt voor de invulling van bedrijventerreinen in Overbetuwe?

Welzijn

Welzijn gaat vaak over het sociaal domein en over minimabeleid. Daar liggen belangrijke taken en ook grote uitdagingen voor onze gemeente.

Wij ondersteunen het college in de gedachte dat investeren in een sociaal vangnet, in veiligheid, in een levendig verenigingsleven, in sport en cultuur en in mooie buitenruimte evenzeer belangrijk zijn voor het welzijn en bovendien ten goede komen aan al onze inwoners.

Herwonnen zelfvertrouwen

Na corona (hopelijk), nadat we met de pet in de hand bij de provincie stonden, na onze ervaringen met de Railterminal en windmolens, is het tijd dat Overbetuwe wat meer zelfvertrouwen uitstraalt en onze inwoners en ondernemers helpt vertrouwen te hebben in de toekomst.

·        Een gemeente die financieel de zaken op orde heeft

·        Een gemeente die regie voert over wat er hier gebeurt

·        Een gemeente die vanuit zelfvertrouwen samenwerkt met andere partijen en luisteren naar haar inwoners en ondernemers