VVD voorkomt uitbreiding van de pilot huisvesting arbeidsmigranten

Ook Overbetuwe wil goede huisvesting voor buitenlandse arbeidsmigranten. De VVD Overbetuwe waardeert het zorgvuldig uitgewerkte collegevoorstel: een pilot voor de huisvesting van arbeidsmigranten waarin maximaal 200 plaatsen op 3 locaties worden gerealiseerd.

 

De Raad wilde de pilot fors vergroten

Een aantal partijen wilde het voorstel van het college door een amendement van GroenLinks, CU en CDA aanpassen naar 400 plaatsen. Daarmee volgden zij een inspreker  uit de voorbereidende vergadering.  Grotere locaties met circa 250 plaatsen per locatie zouden wenselijk zijn om het toezicht goed te regelen. In Overbetuwe zijn echter ook initiatieven die uitgaan van veel lagere aantallen en waarbij het toezicht goed geregeld is.

 

VVD tegen het uitbreiden naar 400 plaatsen

Met deze aantallen is er geen sprake meer van een proef, vindt de VVD. Zeker nu ook regionaal gestart is met het maken van beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Een totaal van 400 zal ook een aanzuigende werking in de regio hebben. Immers Overbetuwe loopt dan voorop.

 

VVD voorkomt uitbreiding van het aantal plaatsen

Door onze inbreng is de voorgestelde verhoging van het maximale aantal plaatsen van 250 per locatie geschrapt.  Het aantal plaatsen per locatie blijft maximaal 125. Ter vergelijking het dorp Slijk-Ewijk telt nog geen 500 inwoners en Hemmen nog geen 200. De weerstand tegen een te omvangrijke pilot kan jarenlang doorwerken. Klein beginnen geeft inwoners en gemeente een betere kans te wennen aan deze vorm van huisvesting.